Centrum Edukacyjno-Multimedialne (CEM)

Dalej na północ na obszarze położonym pomiędzy ul. Dworcową, Jana Pawła II a Kanałem Piaseczyńskim powstaje właśnie Centrum Edukacyjno-Multimedialne (CEM).

To miejsce ma być czymś więcej niż szkołą czy ośrodkiem edukacyjnym. Ma być całym kwartałem zadbanej, ogólnodostępnej przestrzeni współtworzącej miasto zarówno w wymiarze społecznym jak i architektonicznym. Budowa Centrum Edukacyjno-Multimedialnego ruszyła wiosną 2017 r.od wykonania prac porządkowych związanych z wycinką drzew, wyburzono budynek dawnej piekarni, który znajdował się na działce objętej inwestycją.

Nowy kompleks to największa inwestycja oświatowa w Piasecznie, ma kosztować niemal 50 mln zł. Prace budowlane mają potrwać 20 miesięcy i zakończyć się jesienią 2018 roku.

Obiekt powstaje na terenach pozyskanych przez gminę 11kosztem kilku milionów złotych. Po zakupie i scaleniu działek zmieniono również miejscowy plan zagospodarowania terenu aby dopuszczał na tym terenie funkcje oświatowe.

Centrum Edukacyjno-Multimedialne (CEM)

Parkingi i główne wejście do centrum zostało zlokalizowane w częściach północnych działki od strony ulicy Jana Pawła II. Od strony południowej kompleksu zaprojektowana jest strefa sportowo-rekreacyjna. Dziś okolice mimo położenia w centrum Piaseczna nie należą do zbyt reprezentacyjnych, za to po zakończeniu tej inwestycji oraz modernizacji sąsiadującego targowiska zyskają nowe oblicze.

Kompleks będzie funkcjonalnie podzielony na trzy części: szkołę podstawową z halą sportowo-widowiskową, przedszkole oraz centrum multimedialne gdzie siedzibę znajdzie Biblioteka Publiczna. Powierzchnia użytkowa wyniesie ponad 11 tys. m2.

Przedszkole, które będzie znajdować się na parterze i pierwszym piętrze, zostanie przygotowane na około 300 dzieci. Obok sal dydaktycznych, do których bezpośrednio będą przylegały toalety dla małych dzieci, znajdą się również świetlica oraz szatnie. Pomieszczenia przedszkolne zaprojektowano w ten sposób, aby posiadały bezpośrednie wyjście na zewnętrzny plac zabaw.

W części szkolnej na parterze znajdą się szatnie szkoły podstawowej, część kuchenna ze stołówką, pomieszczania administracyjne, sekretariat, gabinety dyrekcji oraz pomieszczenia techniczne i magazynowe. Na pierwszym piętrze zaprojektowano sale komputerowe oraz gabinety specjalistów szkolnych. Na tym poziomie znajdzie się również biblioteka szkolna wraz z czytelnią. Na drugim piętrze znajdzie się łącznie 17 sal lekcyjnych, w tym laboratoria językowe i pracownie przedmiotowe. Komunikację między kondygnacjami zapewnią przestronne klatki schodowe oraz windy.

W zachodniej części budynku zaprojektowano wielofunkcyjną halę widowiskowo-sportową. Znajdą się tam boiska do siatkówki, koszykówki i piłki ręcznej. Obok boisk usytuowane będą trybuny, które łącznie będą mogły pomieścić 300 osób. Hala sportowa zostanie wyposażona w system podziału przestrzeni na trzy sektory umożliwiające prowadzenie zajęć jednocześnie dla trzech grup uczniów. Wokół hali są również trzy szatnie z natryskami, szatnie dla sędziów, gabinet lekarski oraz pokój dla nauczycieli w-f. Zaplanowano również czterotorową bieżnię lekkoatletyczną oraz skocznię do skoku w dal. Jest też miejsce na nowoczesny ogólnodostępny plac zabaw.

W części multimedialnej na poziomie parteru przewidziane są powierzchnie komercyjne z przeznaczeniem na drobne punkty handlowe jak kawiarnia. Obok ulokowano przestronną salę konferencyjną oraz salę wystawowo-widowiskową przeznaczoną na wernisaże czy wystawy czasowe. Na piętrach przewidziano m.in. sale tematyczne multikid, multi sztuka, multi muzyka, sala nauk ścisłych, bibliotekę z wypożyczalnią i czytelnią oraz łazienki i pomieszczenia administracyjno-biurowe. Na części budynku zaprojektowano tzw. dach zielony.

Elementem ciekawym, wzbogacającym prostą i czystą bryłę budynku będzie elewacja w formie okładziny HPL imitującej drewno, wykonanej w formie prostokątnych płyt zamontowanych na dwóch pierwszych kondygnacjach. Pozostała część budynku będzie otynkowana w sposób tradycyjny. Na najwyższej kondygnacji przewiduje się montaż paneli z ogniwami fotowoltaicznymi, które pozwolą pozyskać dodatkową energię.

Z nowinek technicznych warto wspomnieć o nowoczesnym systemie zarządzania budynkiem, w jaki wyposażone będzie Centrum, tzw. BMS. Będą do niego podłączone sterownia układu centralnego ogrzewania, wentylacji, klimatyzacji oraz wszystkich systemów teletechnicznych budynku, wraz z monitoringiem i automatycznym systemem przeciwpożarowym, który w razie potrzeby sam zawiadomi straż pożarną i przekaże informację o zagrożeniu.

Nowoczesnym rozwiązaniem zastosowanym w projekcie Centrum będzie system odzyskiwania i wykorzystywania wody deszczowej. W okolicy boisk sportowych zostaną wybudowane dwa duże zbiorniki betonowe o łącznej pojemności 250 m3, które będą gromadzić wodę opadową zbieraną z terenu całego kompleksu. Pozyskana w ten sposób woda będzie mogła być wykorzystywana do celów sanitarnych w łazienkach (do spłukiwania toalet), do pielęgnacji zieleni oraz do celów gospodarczych, np. do mycia podłóg. Zanim woda trafi do zbiornika, będzie poddawana kilkustopniowej filtracji oraz wstępnemu oczyszczeniu w takim stopniu aby możliwe było jej ponowne wykorzystanie.

Obecnie prace nad budynkiem są już bardzo zaawansowane, mamy stan surowy zamknięty, trwają prace wykończeniowe wewnątrz. Nie możemy się doczekać oddania budynku do użytkowania!

Jedna odpowiedź do “Centrum Edukacyjno-Multimedialne (CEM)”

Możliwość komentowania jest wyłączona.